To makuti είναι ένα παραδοσιακό υλικό σε πολλά μέρη της Αφρικής και άλλες τροπικές περιοχές, που χρησιμοποιείται κυρίως για την κατασκευή στέγης σε παραδοσιακές καλύβες. Προέρχεται από φύλα φοίνικα (Cocos nucifera και Hyphaene thebaica). Τα φύλλα, δεμένα μεταξύ τους, σχηματίζουν ένα μονωτικό στρώμα για στέγη, καπέλα, ή άλλες κατασκευές.
Είναι ένα πολυμορφικό υλικό που χρησιμοποιείται σε μία σειρά από κατασκευές:
Σκεπές
Αποτελούν μια διαδεδομένη εφαρμογή του. Δίνουν μια τροπική και παραδοσιακή αισθητική στο κτίσμα. Προσφέρουν εξαιρετική μόνωση από τη ζέστη και τον ήλιο και την βροχή. Απαιτούν τακτική συντήρηση ενώ η διάρκεια ζωής τους ποικίλει ανάλογα με ποιότητα του υλικού και της κατασκευής. Παράγοντες που το φθείρουν με τον καιρό, είναι οι κλιματολογικές συνθήκες, τα έντομα και άλλοι παράγοντες.
Τοίχοι και διαχωριστικά
Τα panels από makuti χρησιμοποιείται για την κατασκευή διαχωρισμάτων σε παραδοσιακά κτίσματα. Αυτά σχηματίζονται από δεμένα φύλλα μεταξύ τους και προσδίδουν μια rustic και φυσική αισθητική στον εσωτερικό χώρο.
Στέγαστρα και σκίαστρα
Το συναντάμε σε restaurants, resorts, και παραλιακά κτίσματα ως στέγαστρα για την προστασία από τον ήλιο σε εξωτερικούς χώρους. Επίσης μία πολύ διαδεδομένη χρήση του είναι στην κατασκευή ομπρελών παραλίας.
Διακοσμητικά Στοιχεία
Από το makuti κατασκευάζονται διάφορα διακοσμητικά στοιχεία. Για παράδειγμα διακοσμητικά χωρίσματα, έργα τέχνης, καλύμματα επίπλων, διακοσμητικά πρόσθετα σε μοντέρνες κατασκευές για να δώσουν μία πιο παραδοσιακή αισθητική.
Υλικό τουριστικής προσέλκυσης και κουλτούρας
Χρησιμοποιείται σε τροπικές περιοχές παραδοσιακές καλύβες και άλλες κατασκευές, για να προσελκύσουν τουρίστες και να δώσουν μία εμπειρία τοπικής ή εξωτικής κουλτούρας. Αυτήν την χρήση έχουν υιοθετήσει ακόμη και πολυτελείς καταλύματα και ξενοδοχεία. Αποκτούν πιστούς επισκέπτες που τα επιλέγουν για την τροπική εμπειρία που προσφέρουν, την επαφή τους με την φύση και το εξωτικό περιβάλλον που βρίσκονται και ενσωματώνονται με αυτό.
Το makuti χρησιμοποιείται ιστορικά σε σύγχρονες κατασκευές συνδυασμένο με πιο ανθεκτικά σύγχρονα υλικά για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής της κατασκευής. Συνεχίζει να αποτελεί αρχιτεκτονική κληρονομιά των τροπικών περιοχών ενώ έχει ευρύτερα υιοθετηθεί για να δώσει μια αίσθηση βιώσιμης και εξωτικής αρχιτεκτονικής.